Doświadczenie rozwodu rodziców z perspektywy dorosłego życia ich dzieci - Piotrowska, Maja (The Experience of Parents' Divorce from the Perspective of the Adult Life of their Children, 2010)
Zjawisko rozwodu coraz częściej dotyka współczesne rodziny w Polsce i na świecie. Prowadzone badania długofalowe nad konsekwencjami rozwodu wskazują, że jego skutki mogą mieć o wiele większy zasięg, niż myślano do tej pory. W swojej pracy badawczej zajęłam się kwestią znaczenia, jakie nadają rozwodowi rodziców ich dorosłe dzieci. Starałam się również określić możliwe następstwa rozwodu rodziców w funkcjonowaniu jednostkiw okresie wczesnej dorosłości. Podjęcie próby rozumienia subiektywnego znaczenia, jakie nadają ludzie swoim doświadczeniom związanym z rozwodem, poszerzyć może naszą wiedzę o tym coraz powszechniej występującym w naszym kraju i na świecie zjawisku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 183-201
Keywords: rozwód; rodzina; dorosłe dzieci rozwiedzionych rodziców