Przemiany rodziny wiejskiej - Maciejewska, Renata (Transformation of the Rural Family, 2010)
Przedstawiciele różnych dyscyplin naukowych zajmujących się problematyką wsi są zgodni, że podstawową instytucją społeczną warstwy chłopskiej była i jest rodzina. Zrozumienie istoty przemian, jakim podlegała i nadal podlega rodzina wiejska w Polsce, nie jest możliwe bez rozważenia ich w szerszym kontekście eksplanacyjnym, uwzględniającym wpływ wielorakich czynników. Za oś rozważań porównawczych przyjęto przede wszystkim wewnętrzną strukturę rodziny oraz demografię, w mniejszym zaś stopniu gospodarcze podstawy i materialne warunki bytu rodzin wiejskich. Autorka analizuje funkcje tradycyjnej rodziny chłopskiej i współczesnej rodziny wiejskiej, prezentuje zmiany, jakie zaszły w pozycji społecznej kobiety wiejskiej. Stawia pytanie, czy dzisiejsza rodzina wiejska podlega tym samym procesom przeobrażeń co rodzina żyjąca w mieście lub rodzina w innych kulturach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 166-185
Keywords: rodzina wiejska; socjologia wsi; struktura rodziny