Polityka społeczna wobec rodziny w dobie starzejącego się społeczeństwa - Jurek, Łukasz (Social Policy Toward the Family in the Age of Demographic Ageing, 2010)
Efektem współczesnych przeobrażeń demograficznych jest wzrost liczby i udziału ludzi starych w populacji, również tych niesamodzielnych, zależnych od pomocy osób drugich. Usługi opiekuńcze i pielęgnacyjne powinny być świadczone seniorom przez członków ich rodziny. We współczesnym świecie rodzinom jest coraz trudniej realizować swoją funkcję opiekuńczą. Jest to efekt łącznego oddziaływania wielu czynników natury demograficznej, społecznej, kulturalno-obyczajowej oraz ekonomicznej. Polityka społeczna realizująca interesy osób w podeszłym wieku musi być również skierowana do członków rodzin, którzy są ich naturalnymi opiekunami. Jest to zatem wyzwanie dla polityki rodzinnej, która tradycyjnie kojarzona jest w kontekście opieki nad dzieckiem. Proces starzenia się ludności wymusza przewartościowanie jej celów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 145-165
Keywords: zmiany demograficzne; starzenie się społeczeństwa; polityka społeczna; polityka rodzinna