Aktywność zawodowa rodzin w Polsce - Makuch, Marta (Economic Activities of Families in Poland, 2010)
Rodzina, jej rola i zadania ciągle podlegają przeobrażeniom. Nie jest to proces wyjątkowy. To element ewolucji, która w europejskich krajach wysoko rozwiniętych trwa już od lat 60. XX wieku. Model z tradycyjną asymetrią ról przestał być akceptowany przez jednostki dążące do samorealizacji i opowiadające się za równością płci. Wzrost aktywności ekonomicznej kobiet doprowadził do zwiększenia się ich niezależności ekonomicznej i możliwości wyboru różnych ról społecznych. Z drugiej strony przeobrażenia, jakim podlega współczesny rynek pracy, takie jak nacisk na dyspozycyjność i mobilność pracownika, niestabilność i nieciągłość pracy prowadzące do zwiększenia poczucia niepewności, wymagają uczestnictwa obojga rodziców na tym rynku po to, aby zmniejszyć ryzyko pogorszenia sytuacji materialnej rodziny, gdy któreś z nich straci pracę.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 127-144
Keywords: funkcja ekonomiczna rodziny; zmiana modelu; cechy współczesnego rynku pracy; procesy demograficzne; starzenie się społeczeństwa; aktywność zawodowa