Polityka rodzinna w kontekście pracy kobiet - Zamorska, Katarzyna (Family Policy in the Context of Women's Work, 2010)
W artykule przedstawiono wybrane wątki dyskusji prowadzonych w ramach polityki społecznej na temat kondycji oraz modelu rodziny. Obecnie istotne staje się godzenie pracy zawodowej z opieką nad dziećmi, co skłania do przemyśleń na temat instytucjonalnych możliwości wsparcia i kompensacji rodziny przez politykę rodzinną. W tym aspekcie poważnym wyzwaniem staje się także zagadnienie roli instytucjonalnej polityki rodzinnej w kreowaniu określonego zbioru wartości co do „właściwej” roli kobiet i mężczyzn w społeczeństwie. Zaproponowany tok rozumowania prowadzi na koniec do wniosku, że polityka społeczna, odpowiadając na nowe potrzeby socjalne i społeczne, prowadzi do nowych linii podziałów, które różnią się od konfliktów wynikających z charakteru dystrybucji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 113-126
Keywords: państwo opiekuńcze; aktywizacja zawodowa kobiet; starzenie się społeczeństwa; instrumenty polityki rodzinnej