Zagrożenia współczesnych polskich rodzin - Przybyłka, Arkadiusz (Threats Faced by Contemporary Polish Families, 2010)
Kryzys rodziny spowodowany jest przyjmowaniem zachodniego stylu życia – wygodnego, hedonistycznego, bez udziału tradycyjnych wartości i obyczajów. Przemiany cywilizacyjne i kulturowe XXI wieku niosą ze sobą jednak wiele niebezpieczeństw, które są źródłem zjawisk powodujących zagrożenia rodziny. Właściwe funkcjonowanie rodziny jako podstawowej komórki społecznej zapewnia prawidłowy rozwój społeczeństwa. Jeżeli jednak jej funkcjonowanie zostanie zaburzone, staje się rodziną dysfunkcjonalną. W takiej sytuacji konieczne jest udzielenie jej pomocy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 97-112
Keywords: rodzina; przemoc w rodzinie; patologia społeczna