Opcja preferencyjna na rzecz ubogich w obszarze polityki społecznej - wybrane zagadnienia z nauczania społecznego Kościoła - Duda, Małgorzata (The Preferential Option for the Poor in the Sphere of Social Policy - Selected Issues from Social Teaching of Church, 2010)
Złożoność współczesnego świata generuje zależności ludzi od siebie w sposób dotychczas niespotykany. Mimo rozwoju technicznego, medycznego czy ogólnokulturowego sprawa zwiększającej się rzeszy ludzi biednych pozostaje nadal sprawą wielkiego „zgorszenia”. Podejmowane próby opisu zjawiska biedy w skali ogólnoświatowej pokazują, jak jest ono złożone i jak trudno jest mu przeciwdziałać. Wielopłaszczyznowość biedy sprowadza nasze myślenie do postulatu sprawiedliwości społecznej, uznania godności osoby i – w duchu miłości społecznej – działań solidarnościowych. Niniejsze rozważania podejmują próbę spojrzenia na zagadnienie biedy z pozycji katolickiej nauki społecznej oraz – współbrzmiących – działań polityki społecznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 81-94
Keywords: bieda; opcja preferencyjna; solidarność społeczna; pomocniczość; sprawiedliwość społeczna