Rodzina polska między ułomną sferą publiczną a presją uwarunkowań modernizacyjnych - Zarzeczny, Józef (Polish Family between Imperfect Public Sector and Pressure Put by Modernisation Factors, 2010)
W społeczeństwie postindustrialnym sytuacja i tożsamość jednostki określana jest przez uczestnictwo na rynku pracy, wykonywany zawód i sytuację rodzinną stabilizującą człowieka wewnętrznie i społecznie. Zmienność i pluralizacja systemu niepełnego zatrudnienia jawi się jako nieznane i nowe doświadczenie społeczne osłabiające i/lub zagrażające stabilności materialnej rodziny. W „społeczeństwie ryzyka” następuje generalizacja niepewności zatrudnienia, bezrobocia i form niepełnego zatrudnienia, w zmiennym wymiarze czasu pracy czy pracy na odległość i pracy wykonywanej w domu, które to tendencje zagrażają rodzinie, ale też stwarzają warunki, szczególnie młodym rodzinom, do godzenia pracy zawodoweji pracy w gospodarstwie domowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 53-64
Keywords: społeczeństwo ryzyka; generalizacja systemu niepełnego zatrudnienia; rodzina partnerska wspomagana przez państwo w inwestycjach w kapitał ludzki i społeczny