Rodzina w nauczaniu polityki społecznej w szkołach wyższych - Rajkiewicz, Antoni (Family Issues in Teaching Social Policy in Polish Schools of Higher Education, 2010)
Artykuł powstał na kanwie opracowania poświęconego charakterystyce oraz ocenie polskich podręczników i skryptów zajmujących się polityką społeczną. Obejmuje ono 70 publikacji wydanych w latach 1948-2009. Wśród nich połowa zawiera odrębne rozdziały dotyczące spraw rodziny jako podstawowej komórki społecznej. W analizie zamieszczonych tekstów zwraca się uwagę na zróżnicowany zakres rozważań i sposobów ujęcia, na ewolucję konotacji doktrynalnych i ustrojowych, powiązania z procesami i zjawiskami demograficznymi, na usytuowanie prawne, aktywność zawodową kobiet-matek oraz na strukturę rodzinyi jej warunki życia. W tym kontekście omawia się rolę gospodarstwa domowego i świadczeń socjalnych. W końcowej części przytoczono koncepcję nowego kierunku studiów naukio rodzinie w Instytucie Polityki Społecznej Uniwersytetu Warszawskiego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 15-24
Keywords: rodzina; polityka rodzinna; polityka społeczna; nauki o rodzinie; gospodarstwo domowe