Miejsce technologii środowiskowych we wdrażaniu koncepcji zrównoważonego rozwoju - Bartniczak, Bartosz (The Role of Environmental Technologies in the Implementation of the Concept of Sustainable Development, 2010)
Sektor technologii środowiskowych jest jednym z najszybciej rozwijających się sektorów gospodarki. Rozwój tego sektora może pozwolić przezwyciężyć Europie aktualny kryzys gospodarczy. Równocześnie technologie środowiskowe, ale również ekoinnowacje mogą przyczynić się do wdrożenia koncepcji zrównoważonego rozwoju. Rozwój technologii środowiskowych, nazywanych też często technologiami przyjaznymi dla środowiska, jest jednym z celów realizacji koncepcji zrównoważonej produkcji. Celem niniejszego artykułu jest przeprowadzenie dyskusji nad definicją technologii środowiskowych oraz ekoinnowacji. Wskazanie ich miejsca w dokumentach strategicznych zarówno Polski, jak i Unii Europejskiej. Artykuł próbuje też udzielić odpowiedzi na pytanie o aktualny stan wdrażania ekoinnowacji w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 9-21
Keywords: technologie środowiskowe; ekoinnowacje; zrównoważony rozwój