Cyfrowy aktywizm. Zagrożenie dla biznesu czy szansa dla CSR? - Szumniak-Samolej, Justyna (Digital activism. Threat to business or challenge to CSR?, 2011)
W artykule scharakteryzowano nową formę aktywizmu, który pojawił się wraz z rozwojem Web 2.0 - aktywizm cyfrowy. Przedstawiono wybrane platformy ułatwiające działanie tego ruchu, a także przykłady wywarcia przez jego członków wpływu na politykę firm. Postawiono tezę, że działania przedsiębiorstw są nieustannie obserwowane przez sieciowych interesariuszy, co staje się dla firm nowym wyzwaniem (również w kontekście CSR).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 156, s. 283-297
Keywords: aktywizm cyfrowy; społeczna odpowiedzialność biznesu; Web 2.0