Społeczna odpowiedzialność biznesu firm rodzinnych - Matejun, Marek (Corporate Social Responsibility of Family Businesses, 2011)
W artykule przedstawiono specyfikę wykorzystania koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu w odniesieniu do przedsiębiorstw rodzinnych, uwzględniając przede wszystkim konieczność rozszerzenia kręgu interesariuszy na rodzinę oraz szersze ujęcie korzyści wynikających z filozofii SOB. Zaprezentowane zostały również przykłady działań społeczne odpowiedzialnych w praktyce funkcjonowania firm rodzinnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 156, s. 263-274
Keywords: społeczna odpowiedzialność biznesu; firmy rodzinne; praktyka działań społecznie odpowiedzialnych