Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa (CSR) jako czynnik kształtujący wizerunek - Stefańśka, Magdalena (Corporate Social Responsibility (CRS) as a Factor Affecting the Image of the Company, 2011)
Celem artykułu była ocena wizerunku przedsiębiorstw działających zgodnie z ideą CSR. Skoncentrowano się na identyfikacji ogólnego wizerunku tych podmiotów w oczach pracujących studentów. W wyniku przeprowadzonej analizy zidentyfikowano dwa segmenty: segment "sceptyków" oczekujący od przedsiębiorstw stosujących CSR uczciwości i segment "ostrożnych", dla których wyróżnikiem CSR jest zorientowanie na warunki pracy oraz w mniejszym stopniu na wyniki finansowe. Badania wykazały dość ostrożne podejście respondentów do idei CSR i przedsiębiorstw zaangażowanych w jej wdrażanie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 156, s. 207-217
Keywords: społeczna odpowiedzialność biznesu; wizerunek przedsiębiorstwa; segmentacja