Odpowiedzialność społeczna w Mazowieckim Oddziale Wojewódzkim Narodowego Funduszu Zdrowia : wyniki badań - Nawara, Paweł; Misińska, Barbara (Corporate Social Responsibility in the Mazovian Office of the National Health Fund - the Results of Research, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań poziomu świadomości zasad Społecznej Odpowiedzialności Przedsiębiorstwa wśród pracowników Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ. W oparciu o kwestionariusz sporządzony na podstawie standardów etycznych Agenzia Europea di Investimenti, zgodny z wytycznymi Europejskiego Centrum Przedsiębiorstw Publicznych (CEEP), autorzy zidentyfikowali główne problemy związane z problematyką SOP w MOW NFZ. Badanie przeprowadzone przez autorów w obszarach bliższego i dalszego otoczenia organizacji oraz wewnątrz niej wskazuje na konieczność podejmowania wzmożonych prac nad poziomem świadomości zagadnień wiążących się z zasadami SOP wśród pracowników MOW NFZ. Podsumowaniem artykułu jest wskazanie na konieczność konstrukcji dokumentu stanowiącego zbiór dobrych praktyk, o charakterze otwartego kodeksu etycznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 156, s. 173-183
Keywords: społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw; Narodowy Fundusz Zdrowia; kodeks etyczny