Elementy kultury organizacyjnej jako determinanty działań społecznie odpowiedzialnych w przedsiębiorstwach Ekonomii Komunii - Grochmal, Stanisław (Elements of Organizational Culture as the Determinants of Socially Responsible Activities in the Economy of Communion Enterprises, 2011)
W artykule przedstawiono ideę Ekonomii Komunii zainspirowaną w 1991 r. przez Chiarę Lubich, założycielkę i ówczesnego prezydenta Ruchu Focolari, oraz urzeczywistnienie tej idei w wymiarze światowym. Przedstawiono argumenty wskazujące na Ekonomię Komunii jako ewolucję Społecznej Odpowiedzialności Przedsiębiorstw (ang. CSR) oraz nowe elementy tworzące kulturę organizacyjną przedsiębiorstw realizujących tę ideę jako wyznaczniki działań społecznie odpowiedzialnych. Opracowana na podstawie doświadczenia wielu przedsiębiorstw doktryna Ekonomii Komunii oraz wynikająca z niej kultura organizacyjna stanowią źródło rozważań nad rozszerzeniem pojęcia społecznej odpowiedzialności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 156, s. 147-158
Keywords: CSR; społeczna odpowiedzialność; ekonomia komunii; kultura organizacyjna