Społeczna odpowiedzialność według normy międzynarodowej ISO 26000 - Rogala, Piotr (Social Responsibility According to the Project of International Standard ISO 26000, 2011)
W 2010 r. Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna opublikowała normę ISO 26000 dotyczącą społecznej odpowiedzialności. W artykule omówiono najważniejsze elementy tego dokumentu i dokonano ich syntetycznej oceny. Następnie podjęto próbę wskazania przewidywanych następstw ukazania się tej normy. Szczególną uwagę zwrócono na to, że norma ISO 26000 ma kompleksowy, ale jednocześnie dość ogólny charakter, co może negatywnie odbić się na skali jej wykorzystania. Ponadto wskazano działanie mogące zwiększyć, szczególnie w sektorze małych i średnich firm. popularność koncepcji społecznej odpowiedzialności. W 2010 r. Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna opublikowała normę ISO 26000 dotyczącą społecznej odpowiedzialności. W artykule omówiono najważniejsze elementy tego dokumentu i dokonano ich syntetycznej oceny. Następnie podjęto próbę wskazania przewidywanych następstw ukazania się tej normy. Szczególną uwagę zwrócono na to, że norma ISO 26000 ma kompleksowy, ale jednocześnie dość ogólny charakter, co może negatywnie odbić się na skali jej wykorzystania. Ponadto wskazano działanie mogące zwiększyć, szczególnie w sektorze małych i średnich firm. popularność koncepcji społecznej odpowiedzialności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 156, s. 32-38
Keywords: społeczna odpowiedzialność; normalizacja; norma ISO 26000; certyfikacja