Respect Index - oczekiwania, doświadczenia badawcze i kierunki ewolucji dotyczące pierwszego indeksu zrównoważonego rozwoju notowanego na GPW w Warszawie - Dymowski, Jacek (Respect Index - Expectations, Experiences and Directions of the Evolution of the First Sustainability Index Quoted on the Warsaw Stock Exchange, 2011)
Respect Index jest projektem unikalnym i pionierskim w Europie Środkowej. Przeprowadzenie jego pierwszej edycji przyniosło wiele ciekawych doświadczeń zarówno w wymiarze poznawczym, tj. poprzez dostarczenie wiedzy na temat obrazu rodzimych spółek giełdowych, jak i w wymiarze metodologicznym. Celem artykułu jest zaprezentowanie zdobytej podczas projektu wiedzy i oczekiwań poszczególnych grup interesariuszy wobec narzędzia oraz dyskusja o możliwych kierunkach jego ewolucji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 156, 13-23
Keywords: SRI; inwestycje odpowiedzialne; RESPECT index; GPW