Rola współpracy międzysektorowej w aktywizacji funkcji turystycznej obszarów wiejskich na przykładzie Lokalnej Grupy Działania "Serce Roztocza" - Zadworny, Waldemar (The Role of Cross-Sector Collaboration for Activating Touristic Function of Rural Areas on the Example of Local Taskforce "Serce Roztocza", 2010)
Artykuł poświęcony jest znaczeniu współpracy międzysektorowej w rozwoju obszarów wiejskich gmin powiatu lubaczowskiego, realizujących pilotażowy program LEADER+. Wykorzystano przykład Lokalnej Grupy Działania "Serce Roztocza" oraz opracowaną przez tę grupę strategię rozwoju, odnoszącą się głównie do aktywizacji funkcji turystycznej zrzeszonych gmin. W pierwszej części opracowania omówiono teoretyczne korzyści ze współpracy międzysektorowej w ramach grup partnerskich, opisywane w literaturze. Następnie przedstawiono możliwości finansowania działań z zakresu turystyki na obszarach wiejskich objętych LGD w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. W dalszej kolejności dokonano analizy strategii rozwoju przyjętej przez LGD "Serce Roztocza" oraz zaprezentowano wizję rozwoju obszarów wiejskich objętych planowanymi działaniami tej grupy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 414-424
Keywords: współpraca międzysektorowa; Pilotażowy Program LEADER+; Program Rozwoju Obszarów Wiejskich; lokalna grupa działania; lokalna strategia rozwoju