Kierunki zmian standardów ostrożnościowych w polskim sektorze ubezpieczeń gospodarczych w ramach wspólnego rynku Unii Europejskiej - Treder, Hanna (Trends of Prudential Standards in the Polish Sector of Economic Insurance Within the Common Market of the European Union, 2010)
Ważnym obszarem współczesnej gospodarki jest sektor finansowy. Rynek ubezpieczeń jako integralna część tego sektora wpływa na stabilność podstaw finansowych całej gospodarki narodowej. Szczególnie ważną sprawą staje się zapewnienie takich warunków funkcjonowania tego rynku, aby możliwy był jego rozwój przy zachowaniu odpowiednich standardów bezpieczeństwa. Ewolucja rozwiązań systemowych i instytucjonalnych jest procesem ciągłym, powiązanym z przebiegiem integracji gospodarczej krajów wchodzących w skład Unii Europejskiej. Wśród różnych koncepcji przekształcania i doskonalenia systemów nadzorczych coraz większego znaczenia nabiera idea budowy norm ostrożnościowych opartych nie tylko na kryteriach ilościowych, ale także w większym stopniu na kryteriach oceny jakościowej sytuacji zakładów ubezpieczeń.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 381-389
Keywords: rynek ubezpieczeń gospodarczych; standardy ostrożnościowe; system regulacyjny rynku ubezpieczeń