Wykorzystanie funduszy Unii Europejskiej w latach 2004-2006 na przykładzie województwa lubuskiego - Ślusarz, Bogdan (The Use of Structural Funds of the European Union in the Years 2004-2006 on the Example of Lubuskie Voivodeship, 2010)
Dobre doświadczenia przedakcesyjne znalazły zastosowanie w skutecznym wykorzystaniu wsparcia w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego w latach 2004-2006. Ponad 80 milionów euro przyznanych dla województwa lubuskiego było zorientowanych głównie na infrastrukturę drogową, komunalną i społeczną, a współpraca transgraniczna finansowana była przez Inicjatywę Wspólnotową INTERREG III A, której cel stanowiło wspieranie zintegrowanego i zrównoważonego rozwoju w sferze gospodarczej, społecznej i kulturalnej na pograniczu polsko-niemieckim. Istotny wpływ na rozwój regionu miały też SPO WKP oraz SPO RZL.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 372-380
Keywords: integracja europejska; współpraca transgraniczna; rozwój regionalny; fundusze strukturalne