Rozwój regionalny w warunkach globalizacji - ujęcie teoretyczne - Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Regional Development and Globalization - a Theoretical Approach, 2010)
Celem artykułu jest przegląd i ocena możliwego wpływu procesu globalizacji na przebieg rozwoju regionalnego. Zauważa się, że współcześnie rozwój regionalny jest silnie determinowany przez zdolności do: kooperacji z innymi regionami, włączania się w sieci gospodarcze, przyciągania atrakcyjnych inwestorów, budowy i rozwoju nowoczesnej infrastruktury, dbałości o jakość kapitału ludzkiego itp. W artykule zwrócono również uwagę na rosnącą popularność terminu glokalizacja.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 289-296
Keywords: globalizacja; rozwój regionalny; region ekonomiczny; glokalizacja