Innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw - Rymarczyk, Jan (Innovative Activity of Small and Medium Enterprises, 2010)
Innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) stosunkowo od niedawna jest podmiotem zainteresowania przedstawicieli sfery polityki, nauki i biznesu. Jeśli dyskusyjny jest problem, czy są mniej czy bardziej innowacyjne niż duże przedsiębiorstwa, to zdaje się nie ulegać kwestii, że są pod tym względem bardziej efektywne. Najważniejszymi barierami ich działalności innowacyjnej są ograniczone zasoby finansowe i kadrowe. Dlatego niezbędne jest wsparcie ich środkami polityki międzynarodowej, krajowej i regionalnej. Można oczekiwać dalszego wzrostu ich znaczenia pod względem innowacyjności, na co bardzo silny wpływ wywierać będzie postęp procesów globalizacyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 243-252
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; innowacyjność; B+R; regionalny system innowacji