Tendencje w strukturze międzynarodowego handlu usługami rynkowymi - Rudnicka, Magdalena (Trends in the Structure of International Trade in Services, 2010)
Analizując dostępne statystyki handlu międzynarodowego, można zaobserwować szybki wzrost międzynarodowego świadczenia usług. Przyśpieszenie w eksporcie usług było obserwowane we wszystkich ważniejszych regionach i we wszystkich trzech kategoriach usług. W roku 2007, po raz pierwszy od pięciu lat, wartość handlu usługami wzrosła szybciej niż handlu towarami, osiągając poziom 6,4 bln USD. Przyśpieszenie w eksporcie usług było obserwowane we wszystkich ważniejszych regionach i we wszystkich trzech kategoriach usług. W roku 2007 głównymi eksporterami pozostały Unia Europejska, Stany Zjednoczone, Japonia, Chiny i Indie, które razem reprezentowały blisko dwie trzecie światowego eksportu usług rynkowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 231-242
Keywords: międzynarodowy handel usługami; usługi rynkowe; GATS; WTO