Polityka ochrony środowiska i jej instrumenty a handel międzynarodowy - Ptak, Michał (Environmental Policy and Its Instruments versus International Trade, 2010)
Opracowanie jest poświęcone związkom polityki ochrony środowiska z handlem międzynarodowym. W artykule wyjaśniono m.in., w jaki sposób zróżnicowane standardy ekologiczne wpływają na handel międzynarodowy i na decyzje dotyczące miejsca prowadzenia działalności gospodarczej. Szczególną uwagę zwrócono na regulacje odnoszące się do procesów i metod produkcji, a także na ich zgodność z regułami GATT/WTO. Problem stosowania regulacji dotyczących procesów i metod produkcji ma obecnie istotne znaczenie dla polityki energetycznej i polityki ochrony klimatu. W artykule zawarta jest również analiza zgodności takich instrumentów polityki ochrony środowiska, jak subwencje, podatki graniczne i zbywalne uprawnienia do emisji zanieczyszczeń, z regułami GATT/WTO.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 222-230
Keywords: handel międzynarodowy; ochrona środowiska; instrumenty polityki ochrony środowiska