Logistyka i controlling w działalności przedsiębiorstwa międzynarodowego - Piasecka-Głuszak, Agnieszka (Logistics and Controlling in Activity of an International Company, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie podstawowych zagadnień dotyczących logistyki i controllingu w przedsiębiorstwie międzynarodowym. Autor wyjaśnia pojęcie logistyki, zarządzania logistycznego, controllingu, opisuje zależności pomiędzy kosztami w logistyce, przedstawia też globalne koszty. Ponadto prezentuje podstawowe cele controllingu logistyki, controlling strategiczny i operacyjny, główne zadania controllera logistyki podejmowane w różnych obszarach łańcucha dostaw przedsiębiorstwa międzynarodowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 197-208
Keywords: controlling; logistyka; controlling logistyczny