Globalny kryzys finansowy 2007-2009 - próba diagnozy - Muszkiewicz, Karol; Muszkiewicz, Marian (Global Financial Crisis 2007-2009 - Attempt of Diagnosis, 2010)
W dobie wszechobecnej globalizacji kryzys dotykający największą gospodarkę światową pociąga za sobą niemalże cały glob. Tym istotniejsza staje się potrzeba zidentyfikowania jego przyczyn. Niniejszy artykuł jest próbą analizy sytuacji i zdarzeń, które doprowadziły do globalnego załamania finansowo-gospodarczego w latach 2007-2009, poczynając od błędnej polityki monetarnej i regulacyjnej Fed oraz rządu Stanów Zjednoczonych, przez krach na rynku nieruchomości tym spowodowany, kończąc na braku odpowiedzialności i zachłanności instytucji finansowych oraz próbie wyjaśnienia mechanizmu globalnego rozprzestrzeniania się kryzysu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 179-196
Keywords: kryzys ekonomiczny; sekurytyzacja; polityka monetarna; FED; rynek nieruchomości; USA; wschodzące gospodarki rynkowe; EME