Współczesne nurty w teorii lokalizacji a nowa geografia ekonomiczna - Miszczak, Katarzyna (Modern Trends in the Location Theory versus the New Economic Geography, 2010)
Głównym celem artykułu jest teoretyczna prezentacja problemu lokalizacji działalności gospodarczej. Poniższe rozważania prowadzone są z uwzględnieniem założeń nowej geografii ekonomicznej. Przedstawiona została także krótka charakterystyka współczesnych trendów w teorii lokalizacji. Wskazano na rosnące znaczenie środowiska innowacyjnego w teorii lokalizacji, wynikające z faktu, iż innowacje stają się jednym z najistotniejszych czynników wpływających na wybór lokalizacji danej działalności społeczno-gospodarczej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 170-178
Keywords: współczesna teoria lokalizacji; nowa geografia ekonomiczna; wiedza; sieci gospodarcze