IDA Ireland jako przykład efektywnej agencji promocji bezpośrednich inwestycji zagranicznych - Kuźmińska-Haberla, Aleksandra (IDA Ireland as an Example of an Effective Investment Promotion Agency, 2010)
Znaczenie bezpośrednich inwestycji zagranicznych dla rozwoju gospodarczego wzmaga konkurencję o ich przyciąganie, a także stwarza konieczność przygotowania programów promocji, które realizowane są przeważnie przez agencje promocji inwestycji. Jednym z przykładów bardzo skutecznej agencji jest irlandzka IDA (Industrial Development Agency). Celem niniejszego artykułu jest identyfikacja oraz charakterystyka czynników sukcesu IDA Ireland. Agencja uważana jest za jedną z najlepszych na świecie dzięki elastyczności w dostosowywaniu się do zmieniających się warunków rynkowych, odpowiadania na potrzeby klientów - inwestorów, sposobu organizacji czy spektrum wykonywanych zadań. Jej rozwiązania służą za przykład również polskiej agencji promocji inwestycji zagranicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 152-160
Keywords: bezpośrednie inwestycje zagraniczne; promocja bezpośrednich inwestycji zagranicznych; agencja promocji inwestycji