Przyczyny zacofania krajów rozwijających się oraz propozycje rozwiązania ich problemów gospodarczych w świetle głównych teorii rozwoju - Kociszewski, Karol (The Reasons of Economic Backwardness in Developing Countries and Proposals of Solutions Resolving their Problems in the Light of Leading Development Theories, 2010)
W artykule przedstawiono porównanie głównych teorii rozwoju w kontekście przyczyn zacofania państw Trzeciego Świata oraz rozwiązań, które miałyby je z tego stanu wydobyć. Omówiono teorie rozwoju poprzez handel, koncepcje nurtu strukturalistycznego, teorię zależności, teorie przemian strukturalnych, koncepcje neoliberalne oparte na Konsensusie waszyngtońskim oraz poglądy J. Sachsa związane z milenijnymi celami rozwoju. Wykazano zbieżność pomiędzy teorią rozwoju poprzez handel i późniejszymi koncepcjami neoliberalnymi oraz ich odrębność na gruncie pozostałych teorii. Zwrócono uwagę na różnice w interpretacji przyczyn zacofania i sposobu prowadzenia polityki rozwojowej, a także na zgodność co do postulatów mniejszego bądź większego stopnia interwencjonizmu, zarówno w polityce wewnętrznej, jak i w stosunkach międzynarodowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 137-151
Keywords: rozwój krajów zacofanych; teorie rozwoju; polityka rozwoju; międzynarodowa pomoc rozwojowa; strategie rozwoju