Współczesny wymiar klastrów w globalnej gospodarce - Jankowiak, Anna H. (Contemporary Dimension of Clusters in the Global Economy, 2010)
Globalizacja gospodarki światowej jest wielkim wyzwaniem dla przedsiębiorstw na całym świecie. Firmy dysponują całym szeregiem możliwości wykorzystania szans, jakie niesie ze sobą globalizacja, a także oparcia się zagrożeniom z niej wynikającym. Jedną z możliwości jest klaster, który pozwala firmom współpracować i konkurować ze sobą, a przede wszystkim jest drogą rozwoju. Artykuł przedstawia zarówno część teoretyczną istnienia klastrów, jak i ich wymiar praktyczny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 126-136
Keywords: klaster; globalizacja; kooperacja firm