Koszty ekonomiczne i społeczne ogrzewania węglowego piecem kaflowym na przykładzie kamienic miasta Wrocławia - Graczyk, Alicja Małgorzata (The Economic and Social Costs of a Coal Heating System on the Example of Tenement Houses of the City of Wroclaw, 2010)
Mieszkańcy miasta Wrocławia modernizują ogrzewanie piecem węglowym, stosując zamiennie ogrzewanie gazowe, elektryczne lub ciepło sieciowe nowej generacji. Głównym celem artykułu jest identyfikacja, analiza oraz ocena ekonomicznych, społecznych kosztów i korzyści ogrzewania piecem węglowym we Wrocławiu z punktu widzenia przyszłego użytkownika zmodernizowanego systemu ogrzewania. Koszty i korzyści ogrzewania piecem węglowym porównano z nowoczesnym systemem ogrzewania ciepłem sieciowym nowej generacji. Metodę tę wybrano ze względu na jej dużą popularność w Polsce (ogrzewanie centralne stosowane jest w prawie 80% mieszkań w miastach i w 52% mieszkań we wsiach).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 117-125
Keywords: ogrzewanie piecem węglowym; koszty; korzyści