Wykorzystanie Modelu Stabilnego Wzrostu w Analizie Polskiego Sektora Bankowego - Eliasz, Przemysław (Stable Growth Model in Polish Banking Sector Analysis, 2010)
W artykule zaprezentowano wykorzystanie modelu stabilnego wzrostu do oceny sytuacji strategicznej przedsiębiorstw wchodzących w skład polskiego sektora bankowego. Model umożliwia ocenę perspektyw rozwoju firmy poprzez porównanie wielkości dostępnych zasobów finansowych ze stopniem ich wykorzystania. Uzyskuje się również pogląd na atrakcyjność działalności przedsiębiorstwa, która jest zdefiniowana poprzez wielkość wypracowanego zysku ekonomicznego. Banki zostały umieszczone na tzw. macierzy zyskowności, co pozwoliło na przejrzystą prezentację uzyskanych wyników oraz zaobserwowanie ich trendów rozwojowych. Stworzona została finansowa mapa polskiego sektora bankowego i unaocznione zostały relacje między poszczególnymi przedsiębiorstwami wchodzącymi w jego skład.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 141, s. 160-171
Keywords: model stabilnego wzrostu; mapa sektora gospodarczego; ocena działalności przedsiębiorstwa