Analiza wpływu stopnia zależności wypłat na prawdopodobieństwo ruiny - Heilpern, Stanisław (Analysis of Influence of the Degree of Claims Dependence on the Probability of Ruin, 2010)
Praca jest poświęcona niestandardowym procesom zależnego ryzyka. Przyjęte założenie o zależności wypłat jest bardziej realistyczne od założenia o niezależności w klasycznym procesie ryzyka. W opracowaniu badany jest wpływ stopnia zależności na prawdopodobieństwo ruiny. Zaobserwowano brak regularności i monotoniczności w relacjach między stopniem zależności wypłat a prawdopodobieństwem ruiny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 141, s. 92-104
Keywords: proces ryzyka; ruina; zależność; funkcje łączące