Analiza porównawcza urzędów gmin województwa dolnośląskiego w zakresie e-usług - Wilk, Justyna; Bal-Domańska, Beata (Comparative Study of Municipal Offices in Dolnośląskie Voivodeship on e-Services, 2010)
Świadczenie usług drogą elektroniczną (e-usług) jest jednym z priorytetowych zadań instytucji publicznych. Istotną rolę w rozwoju e-administracji odgrywa monitoring podejmowanych działań. Celem artykułu jest porównanie urzędów gminnych województwa dolnośląskiego w zakresie usług realizowanych w sieci Internet. Dane empiryczne zgromadzono, przeszukując oficjalne strony internetowe urzędów. Następnie sporządzono ranking gmin z wykorzystaniem metody porządkowania liniowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 141, s. 83-91
Keywords: e-usługi; e-administracja; porządkowanie liniowe; statystyczna analiza wielowymiarowa