Analiza struktury oraz koncentracji bezrobocia kobiet i mężczyzn w Polsce w latach 2001-2009 - Grześkowiak, Alicja (Analysis of the Structure and the Concentration of Women's and Men's Unemployment in Poland in Years 2001-2009, 2010)
W artykule poddano analizie wybrane aspekty bezrobocia ze szczególnym uwzględnieniem różnic według płci. Zweryfikowano istnienie zależności między płcią osób bezrobotnych a wiekiem, wykształceniem, dotychczasowym stażem pracy oraz czasem pozostawania bez pracy w latach 2001-2009. Rozpatrzono kształtowanie się struktur bezrobocia według wybranych cech demograficzno-społecznych. Badaniu poddano także stopień koncentracji wybranych grup osób bezrobotnych w ujęciu województw. Przeprowadzone badanie wskazuje na istnienie pewnych różnic w kształtowaniu się bezrobocia kobiet i mężczyzn w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 141, s. 71-82
Keywords: bezrobocie; analiza koncentracji; analiza struktur