Prognozowanie preferencji wyrażonych z wykorzystaniem metody k-NN - Bartłomowicz, Tomasz (Forecasting of Stated Preferences Using k-NN Method, 2010)
Klasyczne zastosowanie metody k-najbliższych sąsiadów (k-Nearest Neighbours, k-NN) ma miejsce w klasyfikacji, tj. w przydzielaniu obserwacji do klas na bazie atrybutów tych obserwacji. Ponadto, z racji przynależności metody do grupy tzw. metod uczących się, zastosowanie metody obejmuje także prognozowanie. W artykule zaprezentowano prognozowanie preferencji wyrażonych konsumentów jednego z najszybciej rozwijających się obecnie rynków - rynku nieruchomości. Metodologiczną podstawę prognozowania stanowi metoda k-NN, przykładami zaś potwierdzającymi możliwość prognozowania wybranych aspektów tego rynku są m.in. prognozy atrakcyjności oraz aktualności ofert sprzedaży nieruchomości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 141, s. 39-49
Keywords: prognozowanie; metoda najmniejszych kwadratów; k-NN; preferencje