Metody analizy danych symbolicznych - Wilk, Justyna (Symbolic Data Analysis Methods, 2010)
Analiza danych symbolicznych stanowi interesujący kierunek rozwoju metod eksploracyjnej analizy danych i reprezentacji danych ekonomicznych. Znajduje zastosowanie w badaniach dotyczących różnorodnych zagadnień społeczno-gospodarczych. Celem artykułu jest usystematyzowanie wiedzy na temat metod analizy danych symbolicznych. W artykule zaprezentowano specyfikę danych symbolicznych i ich rolę w opisie zjawisk ekonomicznych. Przedstawiono klasyfikację metod analizy danych symbolicznych, wymogi odnośnie do rodzaju zmiennych symbolicznych oraz problemy związane z wyborem metod analizy danych symbolicznych. Dokonano przeglądu zastosowań metod analizy danych symbolicznych w badaniach ekonomicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 141, s. 29-38
Keywords: obiekty symboliczne; zmienne symboliczne; statystyczna analiza wielowymiarowa; analiza danych symbolicznych