Porównanie własności wybranych generatorów wielowymiarowych binarnych liczb pseudolosowych - Gamrot, Wojciech (Comparison of Some Procedures for Generating Multivariate Pseudo-Random Binary Data, 2010)
W artykule rozważono dwie popularne procedury generujące ciągi wektorów pseudolosowych o wielowymiarowym rozkładzie zero-jedynkowym z korelacją, zaproponowane przez Leischa i in., a także przez Parka i in. Zaprezentowano wyniki symulacji przeprowadzonych w celu porównania obu procedur pod względem zgodności momentów rozkładu generowanego ciągu z momentami zadanymi. Pokazano, że dla pierwszej z nich mogą wystąpić istotne rozbieżności między rozkładem generowanym i rozkładem zadanym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 141, s. 21-28
Keywords: liczby pseudolosowe; wielowymiarowy rozkład zero-jedynkowy; wartość oczekiwana; współczynnik korelacji liniowej