Information literacy jako podstawa tworzenia społeczeństwa informacyjnego - Galewski, Tomasz (Information Literacy as a Basis of Creating the Information Society, 2010)
Mimo braku jednolitej definicji społeczeństwa informacyjnego istnieją powszechne przesłanki jego tworzenia. Wyzwaniem staje się więc zdobycie odpowiednich umiejętności informacyjnych w czasach, gdy staje się ona kluczowym czynnikiem konkurencyjności gospodarczej. Zjawisku tworzenia się społeczeństwa informacyjnego towarzyszy również nagromadzenie olbrzymiej ilości danych i informacji, których człowiek nie jest w stanie przetworzyć i przyswoić. Tym bardziej uwaga powinna być zwrócona na kształcenie w kierunku information literacy. W artykule krótko przedstawiono ową koncepcję oraz ukazano kilka modeli tworzenia information literacy w innych krajach. Zwrócono również uwagę na brak istotnych kroków w kierunku kształcenia tych umiejętności w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 105-116
Keywords: information literacy; społeczeństwo informacyjne; information overload; świadomość informacyjna