Fenomen wzrostu gospodarczego w warunkach globalizacji w kontekście wybranych współczesnych teorii ekonomii - Dokurno, Zbigniew (The Phenomenon of Economic Growth in the Globalization Process from the Perspective of Selected Modern Economics Theories, 2010)
Proces globalizacji w warunkach uwolnienia zasobów czynników produkcji ciągle postępuje, pociągając za sobą istotne przekształcenia strukturalne, często nieodwracalne. Pytanie o przyszłość i ostateczny cel tego procesu pozostaje ciągle otwarte. Dialog w tej kwestii opiera się na argumentacji odnoszącej się do zwiększenia bezpieczeństwa ogólnoświatowego ,oraz materialnego dobrobytu. Stanowisko krytyczne zwraca uwagę na zanik kulturowej różnorodności, rosnące rozwarstwienie dochodów oraz szereg kosztów zewnętrznych, których kumulacja może ostatecznie doprowadzić do naruszenia bezpieczeństwa światowego. W artykule przedstawiono różne aspekty wzrostu gospodarczego w procesie globalizacji, podkreślając jego fenomenologiczny charakter w zależności od teoretycznego kontekstu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 89-107
Keywords: wzrost gospodarczy; globalizacja; internacjonalizacja; teoria neoczynnikowa; teoria modernizacji