Polityka kursowa w Polsce w kontekście wejścia do strefy euro - Chrzan, Mariusz (Exchange Rate Policy in Poland and the Accesion to the Eurozone, 2010)
W artykule przedstawiono główne cechy polityki kursowej w Polsce w latach 1999-2009. Wskazano, że wahania kursu waluty krajowej w stosunku do euro były silniejsze niż w innych krajach UE pozostających poza strefą euro. Powodowało to destabilizację otoczenia makroekonomicznego przedsiębiorstw, a okresowe silne przewartościowanie złotego osłabiało ich pozycję konkurencyjną. Silne fluktuacje kursu zachęcały do ożywionej spekulacji na kursie polskiej waluty, obarczając gospodarkę wielkimi i zbędnymi kosztami. Zdaniem autora, szybkie przystąpienie do strefy euro eliminowałoby te niekorzystne zjawiska. W okresie przejściowym powinna zostać skorygowana polityka pieniężna, tak aby nie stabilizować cen za pomocą nadmiernej aprecjacji złotego. Cel ten NBP może łatwo osiągnąć, powiększając w razie potrzeby rezerwy walutowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 59-75
Keywords: międzynarodowe stosunki gospodarcze; zagraniczna polityka ekonomiczna; polityka kursu walutowego; wspólne obszary walutowe; strefa euro