Wpływ unijnego programu TACIS na rozwój Wspólnoty Niepodległych Państw - Brodzka, Alicja (The Influence of the EU's TACIS Programme on the Development of Commonwealth of Independent States, 2010)
Dwudziestoletniemu okresowi transformacji ustrojowej w państwach powstałych po rozpadzie Związku Radzieckiego towarzyszyło zainteresowanie państw trzecich, z jednej strony dostrzegających w nowych krajach potencjalnych partnerów, z drugiej strony obawiających się napięć i konfliktów, mogących powstać w trakcie wdrażania trudnych zmian strukturalnych. Unia Europejska, doceniając wagę dobrych relacji politycznych, gospodarczych i kulturowych z państwami nie będącymi członkami Wspólnoty, zdecydowała o aktywnym włączeniu się w proces wspierania demokratycznych i prorynkowych zmian gospodarek krajów należących do Wspólnoty Niepodległych Państw. Artykuł analizuje wpływ unijnych programów pomocy zewnętrznej na rozwój krajów powstałych po rozpadzie Związku Radzieckiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 49-58
Keywords: stosunki zewnętrzne UE; unijne programy pomocy zewnętrznej; transformacja krajów WNP