Zachodnioeuropejscy producenci samochodów ciężarowych a obecny kryzys gospodarczy - Brach, Jarosław (Western European Heavy Truck Manufacturers and Today's Economic Crisis, 2010)
Celem tego artykułu jest ukazanie, jak w globalizującej się gospodarce, dotkniętej skutkami ogólnoświatowego kryzysu, radzą sobie zachodnioeuropejscy producenci ciężarówek. Skutki obecnych perturbacji odczuli oni bowiem w dość poważny sposób (zamówienia spadły o przeciętnie 50%), co zmusiło ich do podjęcia, nieco spóźnionych, wielu powiązanych ze sobą działań. Działania te da się podzielić na dwie grupy: zmniejszające koszty i zwiększające przychody. Jak do tej pory, ich wdrożenie należy uznać za pewien sukces. Branży dotychczas udało się przetrwać. Nic też nie wskazuje, by którykolwiek z podmiotów miał upaść. Niemniej kwestią otwartą pozostaje rozwój sytuacji w najbliższej przyszłości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 30-48
Keywords: pojazd użytkowy; europejscy producenci pojazdów użytkowych; działania naprawcze; europejskie koncerny