Zagraniczna pomoc ekologiczna jako przykład międzynarodowej współpracy w dziedzinie ochrony środowiska - Bartniczak, Bartosz (Foreign Ecological Aid as an Example of International Co-operation in the Field of Environmental Protection, 2010)
Zanieczyszczenia nie znają granic. Bez problemu przemieszczają się pomiędzy różnymi krajami. Powoduje to, że ochrona środowiska powinna być traktowana w kategorii problemu globalnego. W artykule zidentyfikowano główne globalne problemy ochrony środowiska oraz wskazano, że jednym z instrumentów ich pokonywania jest zagraniczna pomoc na ochronę środowiska. Zaprezentowano trzy przykłady takiej pomocy: ekokonwersja zadłużenia danego kraju, pomoc udzielana przez Bank Światowy oraz Unię Europejską.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 11-20
Keywords: ochrona środowiska; Bank Światowy; Unia Europejska; ekokonwersja długu