Kapitał pracujący jako element skutecznego procesu przekształcenia szpitala - Piwowarczyk, Jerzy (Working Capital as an Efficient Element in Hospital Transformation Process, 2010)
Zmiana formy prawnej funkcjonowania szpitali jest priorytetem obecnego rządu, który stworzył program zachęcający organy założycielskie szpitali do działań w kierunku przekształceń publicznych zakładów opieki zdrowotnej. W swojej istocie program, zwany Planem B, jest kolejnym warunkowym oddłużeniem szpitali, z tym jednak istotnym zastrzeżeniem, że zmusza samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej do zmiany formy prawnej (komercjalizacja) uważanej za bardziej efektywną. Niniejszy artykuł ma za zadanie zwrócić uwagę, że sama komercjalizacja szpitala nie oznacza powodzenia przekształcenia. Jest szereg warunków koniecznych do spełnienia, aby przekształcenie było udane. Zdefiniowanie warunków i ich pogłębiona analiza w efekcie ma doprowadzić do zbilansowania się nowej jednostki w dłuższym okresie i osiągnięcia sukcesu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 159-167
Keywords: przekształcenia szpitala; proces komercjalizacji; publiczne zakłady opieki zdrowotnej; proces przekształceń