Ewaluacja ekonomiczna sposobu rozliczania świadczeń medycznych - Węgrzyn, Maria (Economic Evaluation of the Way Medical Benefits are Cleared, 2010)
W artykule przedstawiono zmiany w sposobie zawierania umów ze świadczeniodawcami w Polsce na przestrzeni lat 1999-2010 w aspekcie niedociągnięć i wad kolejnych form rozliczeń. Istotnym tłem do rozważań są możliwości finansowe polskiego systemu ochrony zdrowia, uzależnione od poziomu dochodów obywateli. Analiza metod obejmuje nie tylko polskie, ale także światowe doświadczenia z tego zakresu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 115-128
Keywords: świadczenia medyczne; metody rozliczania świadczeń medycznych; jednorodne grupy pacjentów