Czy dodatkowe dobrowolne ubezpieczenia zdrowotne naruszą prawo równego dostępu do świadczeń opieki zdrowotnej ? - opinia społeczeństwa - Głowacka, Maria Danuta; Zdanowska, Joanna; Juras, Bartłomiej (Will Additional Voluntary Health Insurances Infringe the Equal Access Rights to Health Care Services? - Public Opinion, 2010)
W Polsce trwają prace nad ustawą wprowadzającą dodatkowe dobrowolne ubezpieczenia zdrowotne. Według ogólnego założenia osoby objęte powszechnym ubezpieczeniem zdrowotnym będą mogły dodatkowo wykupić takie ubezpieczenia. Koncepcja ta nasuwa pytanie, czy nie zostanie naruszony art. 68, ust. 1 i 2 Konstytucji RP, gwarantujący obywatelom równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej, finansowanej ze środków publicznych. Celem pracy było poznanie opinii społeczeństwa na ten temat.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 89-96
Keywords: doborowolne ubezpieczenie zdrowotne; powszechne ubezpieczenie zdrowotne; dostęp do świadczeń medycznych