Wybrane aspekty kształtowania koszyka gwarantowanych świadczeń zdrowotnych w świetle polskich rozwiązań - Niżnik, Joanna (Chosen Aspects of Forming Health Benefit Basket in the Light of Polish Solution, 2010)
Celem artykułu jest ukazanie rozwiązań legislacyjnych, przyjętych w tzw. ustawie koszykowej i ich ocena z punktu widzenia wpływu na kształt systemu ochrony zdrowia w Polsce. W pierwszej części publikacji zdefiniowano pojęcie koszyka świadczeń zdrowotnych oraz przedstawiono rozwiązania dotyczące jego konstrukcji w wybranych krajach europejskich. Wskazano na odmienność w zakresie odpowiedzialności instytucji zdrowotnych za jego tworzenie, jak również zawartości koszyka. W części drugiej opisano polskie doświadczenia dotyczące kształtowania koszyka zdrowotnego oraz zmiany ustawodawstwa, które oddziaływać będą na obecny i przyszły zakres procedur nim objętych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 81-88
Keywords: koszyk gwarantowanych świadczeń zdrowotnych; świadczenia gwarantowane; odpłatność za świadczenia zdrowotne; katalog procedur i świadczeń zdrowotnych