Dostępność do świadczeń zdrowotnych w wybranych szpitalach : analiza porównawcza - Głowacka, Maria Danuta; Krawczyk, Agnieszka; Nowomiejski, Jan; Juras, Bartłomiej (Availability of Health Services in Chosen Hospitals : Comparative Analysis, 2010)
Zapewnienie obywatelom sprawiedliwej, równej, nie dyskryminującej, a przede wszystkim nie sprawiającej problemów dostępności do świadczeń zdrowotnych jest prawnie zagwarantowanym obowiązkiem państwa. W tym celu państwo wykorzystuje narzędzie systemu opieki zdrowotnej, jakim są listy oczekujących. Celem badania zaprezentowanego w opracowaniu było uzyskanie odpowiedzi na pytanie: czy struktura organizacyjna zakładu opieki zdrowotnej ma wpływ na czas oczekiwania na świadczenie zdrowotne z danej dziedziny medycznej?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 73-80
Keywords: dostępność świadczeń zdrowotnych; listy oczekujących; struktura organizacyjna zakładu opieki zdrowotnej