Ubezpieczenie zdrowotne inaczej - koncepcja dla Polski - Poteraj, Jarosław (Health Insurance - the Other Way : Conception for Poland, 2010)
W artykule autor prezentuje nową koncepcję ubezpieczenia zdrowotnego jako pewną całościową propozycję dla Polski. Na tle historii ubezpieczeń zdrowotnych na świecie i w kraju autor przechodzi do opartej na zasadach cywilizacji łacińskiej i krytyce istniejącego Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) własnej propozycji. Tworzy w ten sposób nowy model ubezpieczenia zdrowotnego, oparty na funkcjonowaniu Banku Ubezpieczeń Publicznych (BUP) i osobistej odpowiedzialności jednostki za własne zdrowie. Proponowane zasady pozwalają każdemu na pełny dostęp do świadczeń chroniących zdrowie z użyciem nowoczesnych rozwiązań technologicznych do przedstawiania danych o stanie zdrowia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 45-55
Keywords: ubezpieczenia społeczne; ubezpieczenia zdrowotne; bank ubezpieczeń publicznych; model ubezpieczenia zdrowotnego